Деница Сачева

Деница Сачева е председател на Комисията по труда и социалната политика и заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-о Народното събрание. 

Народен представител от предходните четири парламента, като в 48-о НС беше заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика.  

Член е на Комисията по образование и наука. 

В периода от края на 2019 г. до май 2021 г. е министър на труда и социалната политика в третото правителство на ГЕРБ. Преди в същия кабинет беше и заместник-министър на образованието и науката. 

Г-жа Сачева има магистърска степен по връзки с обществеността от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Завършила е магистратура по здравен мениджмънт в Университет „Проф. Асен Златаров“ в Бургас. Бакалавърската й степен е по социална педагогика от Югозападния университет в Благоевград.

Професионалния си път започва в Министерството на труда и социалната политика, като преминава през различни позиции – от експерт до директор на дирекция в Агенцията за социално подпомагане. Пред 1999 г. оглавява международната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Между 1999 г. до 2001 г. е шеф на кабинета на министъра на здравеопазването, като отговаря за връзката с европейските институции, Световната банка и ЕК.